Dec 28, 2015

Tuhan, jugemental dan kognitif

Manusia boleh di label label tapi kadang kadang label tu boleh jadi real. Contohnya, kau nampak manusia yang buat sesuatu mengikut nafsu dan macam biasalah, kita label dia sebagai binatang. Nasihat demi nasihat pun tak jalan, tak ke kau rasa dia tu betul betul binatang?

Untuk entri yang ringkas kali ni, aku nak bagi peringatan kepada diri aku sendiri bahawa apa apa yang berkaitan dengan agama, bangsa atau negara (politik), aku biarkan ia berada di tahap kognitif.

Sebelum aku menjadi judgemental, dan akhirnya menjadi Tuhan.

Biarlah berlembut ataupun diam lagi bagus

Dec 18, 2015

moden dan bebas

Jika diselit selit tentang agama dalam proses pemodenan negara, pasti ia akan bersimpul biul dan akhirnya manusia mula bengong dan bergerak sendiri mengikut logik. Aku teringat kata seseorang yang dunia akan menjadi semakin moden sehingga terlalu banyak ilmu yang dikuasai oleh manusia, perdebatan tentang kajian kajian berkenaan dunia mahupun agama semakin hebat sehinggakan semut yang diceritakan di dalam kitab juga dibahaskan tentang jantinanya. Tapi sejauh mana kebenaran kata kata tu aku pun tak pasti tetapi aku memang selamanya akan berpegang dengan hipotesis aku iaitu semakin dunia maju, semakin manusia rasa terbeban dengan agama.

Aku bukanlah pengamal agama yang teguh, tapi aku juga tak suka orang memperbodoh bodohkan agama hanya untuk melaksanakan agenda mereka. Ya, agama akan menjadi payah. Tak perlulah sesetengah golongan cuba mempromosikan agama dengan slogan "agama itu mudah" pada zaman kini.

Berbalik kepada hipotesis aku yang semakin hari semakin membenar, bebanan yang manusia hadap ni seterusnya akan mewujudkan beberapa golongan yang cuba membebaskan diri mereka daripada ikatan agama, kerana pemodenan takan boleh dinikmati sepenuhnya jika agama ada. Lainlah kalau moden berasaskan agama, tapi aku tak rasa masih ada pemodenan yang berlandaskan agama sepenuhnya, semuanya pasti ala ala barat. Bersyukurlah pemimpin dahulu menjadikan agama Islam sebagai agama rasmi dan bangsa "Melayu mestilah beragama Islam" di dalam undang undang tertinggi negara dan seterusnya menyelaraskan mazhab. Sekurang kurangnya susahlah sikit golongan tersebut nak pecahkan "benteng" itu.

Jadi selepas ni, jika pemimpin dan kita sendiri rapuh, tak mustahil golongan golongan yang menjalankan agenda mereka secara underground ni akan lebih terbuka dan akhirnya berjaya. Aku tak risau dgn agama lain kerana aku tahu asas agama semuanya sopan sopan tetapi fahaman agama yang bercampur dengan logik, sikap buruk dan falsafah yang salahlah yang aku lebih risau.

Kadang aku ingin juga mengaitkan dunia kini dengan zaman moden kaum terdahulu di mana aku pasti teknologi mereka jauh lebih hebat daripada apa yang aku lihat sekarang. Tapi aku bukanlah orang yang selayaknya untuk pergi lebih dalam.

Semakin maju, semakin banyak dosa juga.

Dec 13, 2015

selective insectophobia

I suggest most of us will definitely encounter insect in our daily life. Imagine waking up to the hand-sized spider on your toilet's door and a millipede on the floor crawling under the mat. Well if you have gut enough to ignore, you are a superhero, and maybe I could hire you as my insect killer. Oh not killing, just put it away. Killing is not my type.

I have made some statement years ago, it sounded like this "kawan kawan, aku tak takut serangga. Cuma aku geli kaki dia banyak" and I did not really know what type of creatures were classified in the group that time. But maybe it's not all insect that I was mentioning, but generally any creatures with many legs. If I could list the name, starting from the most scariest and ubiquitous to our daily basis, to me it would be cockroach, huge millipede and spider, any stinging creatures; scorpion family, stinging bugs or what ever that could sting. I have been stung by a stinging bug; I am not sure what is it but it leaves a dark spot on my left belly and that is why I am a little scared whenever unidentified flying bugs gets near to me.

But it's fine. I will get through this feeling soon, because we cannot always run away from anything that make you scared of. eventually you will be someone who needs that gut to fight, not to retreat; as a guardian, to protect. I own two scorpions at the moment, and I tried to play with them regularly to get used to it. I supposed my aim of owning, somewhat I call "haiwan yang berkaki banyak" is, to give me a perspective that this creatures are not that harmful if we know how to handle it. I know that captivated animals are not too dangerous to handle, so I once played with a 3 inches praying mantis, a house spider and I think it doesn't matter because I know my limit.



It's good to be afraid but I think it should not control us. This time, I am going to change a little bit of the sentences with "kali ni aku cuma perlu berhati-hati dengan serangga berbisa".

but don't get overconfident. 

Dec 7, 2015

hallucination

You know what drugs can do to you? It is not addiction, but affliction. If you ever had your heart broken many times, it can't be compared when you have your heart broken only once under drug influence. You have to admit, when music plays on, you have to feel it corresponding to your situation.

Drugs increase your feelings up to many folds. I have to agree that when music plays, it makes me feel what I love or what I lost; love or regret. It is not easy to forget what drug has done to my brain. Seriously, it feels like tearing my heart out of my chest and I would definitely do if I could. It is not easy to let this go neither. Even without the effects of drugs, whenever my ears catch up music, I just feel like flying and let myself fall and hurt so bad, like blood all around my body but I am still alive. I am telling this to whoever encounters this entry, to believe me, being in this kinda situation is never easy, and I really need someone who understands what am I talking about; to be my distraction and my new affection.

I know God never neglects me. If that so, I do hope that God eliminate the thoughts of being neglected in me.

As I feel left out and avoided.

Dec 5, 2015

dewasa

Bersendirian kadang lebih enak bagi sesetengah manusia tapi pada aku, rasa sunyi tu harus diselang seli dengan aktiviti melepak untuk menghilangkan rasa kosong. Betul ada masanya aku bersama kawan jugak cuma seorang dua jela yang rajin mengajak aku lepak. Payah jugak sebenarnya hidup sendiri di tempat yang jauh dari orang yang aku sayang; masa yang ada aku habiskan berbaring di atas katil, cuba cuba mesej awek lama dengan harapan dia balas "hey" aku, sambil layan flyfm, ataupun keluar cari kedai kelip kelip beli rokok sebatang lepastu lepak kedai celup tepung, layan.

Ah tak ramai yang perasan sebenarnya bagaimana rasanya menjadi dewasa. Aku tak rasa susahpun dari segi material semua lengkap, malah aku dah mula menerima Terengganu ni sebagai tempat aku menimba ilmu; pantai yang tak pernah jemu menghempas pasir dan batuan, kadang laut hadiahi aku air yang tenang dan jika kau tenung mata aku pada waktu itu, mungkin kau akan nampak pantulan cahaya merah matahari samar samar, itupun kalau kau bertuah. Dan banyak lagi yang tak perlu rasanya aku gariskan dalam entri ni.

Kalau ikut dewan bahasa, dewasa dikaitkan dengan masa, bila kau matang dari segi pengalaman dan pengetahuan, ataupun bila kau berumur 21 ke atas. Wow, kalau dikira kira saing saing aku sudahpun dewasa! Tapi untuk aku pakai dalam hidup aku, dewasa ni bila kau berjaya uruskan perasaan kau sendiri. Bukan senang untuk aku terima keadaan aku sekarang, keadaan yang sentiasa mengharapkan orang ambil kisah tentang diri aku, keadaan yang kau rasa takda orang boleh bersama kau bila kau susah, keadaan yang kau memerlukan sokongan daripada seorang yang faham keadaan kau dan keadaan yang kau rasa sampai bila kau nak berdosa. Tapi aku tak boleh samakan diri aku dengan manusia yang masih lagi dipantau oleh keluarga, sebab nanti aku akan cemburu dengan kebahagian diorang. Jadi aku bandingkan cerita cerita anak pungut dan manusia yang hidupnya payah. Barulah aku rasa bersyukur dengan apa yang aku ada bukan?

Sekarang aku rasa diri aku masih dalam proses menjadi dewasa, memotivasikan diri sendiri setiap hari tanpa ada lagi ucapan "pagi" ataupun "jaga diri" daripada sesiapa dan ketika ni aku baru sedar, untuk berubah aku tak perlukan sesiapa pun untuk ulang ulang lontarkan kata kerja berbentuk tegahan dalam ayat ayat larangan untuk aku berhenti daripada itu dan ini. Aku cuma perlu tundukkan diri aku dan siksa jiwa aku ikut cara yang Tuhan dah ajar dan nasihat yang diberi oleh kekasih-Nya. Sekalipun aku lupa, aku masih ada pewaris agama yang sangat aku hormati. Sekiranya aku masih lagi lupa, biarkan jela aku mati bersama ego aku.

Betul, semunya aku perlu lakukan sendiri.

Dec 3, 2015

Perempuan yang paling aku sayang ialah ibu aku. Tabah dia, aku rasa pasak gunung pun goyah lagi. Dalam banyak banyak indahnya ibu aku, satu benda yang bila aku kenang kenang, boleh keluar kaca dari mata aku. Benda tu adalah bila ibu aku menangis.

Aku tahu, aku belum mampu lagi nak bagi ibu aku apa apa. Yang aku tahu, susahkan ibu aku, marah ibu bila tak dapat apa yg aku nak, aku buat tak kisah tentang ibu aku. Tapi entahlah, aku hairan macam manalah dia besarkan aku dengan baik sekali dan jarang sekali aku nak ucap sayang kepada ibu aku. Dengan perempuan lain bukan main lagi. 

Aku tahu sekarang ni ibu susah nak faham aku. Dulu aku memang suka cerita macam macam pada ibu aku. Balik balik sekolah tak bukak beg lagi aku dah bebel pada ibu aku tentang apa yang berlaku kat sekolah; gaduhlah, hilang helmetlah, kucing matilah, entah pape. Tapi sekarang berbeza gila, aku rasa bila aku cerita apa apa pada ibu aku, respon ibu aku dah tak macam dulu, jadi buat aku terus malas nak cerita. Sebab masalah aku semua masalah abad 21 agaknya. Aku tak rasa yang ibu aku anggap aku matang, sebab aku masih lagi gedik dengan ibu aku.

Memang ibu banyak ajar aku, banyak sangat. Sampai satu hari nanti, aku sendiri nak bawak ibu aku, ke tempat yang ibu nak sangat pergi; Mekah dan Madinah.

yang dulu dulu tu bolehlah aku kesal sampai tua.