Posts

Showing posts from January, 2015

masih

sebenarnya hati yang sebegini semakin hari semakin merosot,
dalam kebanyakan kejutan yang aku berikan dulu masih,


aku dapat rasa,
sebenarnya kau rasa ia terlalu istimewa walau dari reaksi,
walhal sewaktu yang aku tahu aku juga anggap ia istimewa.

kerana aku masih lagi belum mampu.

distracted

"What did I do?" I have never got the answer for the question. I think it doesn't feel good when your answer is not ever answered in the moment you are thinking about your mistakes over and over again.  

you are complicated and if I found someone like you, I will totally feel comfy but nope, it will never happen. because what make a person special is that you will never find two person with exactly same look but I don't really care about the look, what do I really concern is character. and those character of you touched me gently. I always have this feeling of getting back together as we were, which is not impossible at all. 


"we have changed. you have changed, and I have changed as well" - Radio

but my feelings towards you will never change.

penipuan

tipu daya bukanlah tipu yang sebenarnya penipuan itu tak semestinya penipuan yang bila kau kata kau tipu sebenarnya bukan.

bagaimana jika aku kata penipuan itu juga sesuatu penipuan? 

less is more

When I look myself in the mirror, I see somebody else. It took me a long way through this complex identification because time doesn't seem to help. sometimes I found it easy, but it is not really usual. Understanding myself is like diving into a hole that never ends - skydiving in this matter. I don't know if knowing other person is easier than knowing myself.

how can you survive in this world without knowing yourself? I do not understand but leaving things that gives no meaning is better, perhaps. two things I might consider is me and another part of me who always keeps me company when I am all alone, and sometimes it places me in a state of trance.

 

when I am all alone, I am with another part of me and he keeps me company and speak with me.

kena belajar ilmu ma'arifat baru faham aku rasa.

kalah

jika seseorang berhasrat untuk mencintai seseorang yang lain, dia bukan perlu memahami erti hidup ketika bersama tetapi dia perlu memahami erti hidup ketika salah seorang itu tiada. 

kerana ramai yang lupa tentang pengakhiran mereka.

tired

my head is not functioning very well. or maybe because nobody cares, including myself. I don't think I am doing well in life till some time I feel like having serious cancer or anything because I want to leave quickly.

can't help anymore.

bunuh

jika kau mempunyai rasa untuk membunuh, aku pula mempunyai rasa untuk dibunuh.

tapi jika kau mampu.

surat untuk perkembangan pita

kehadapan pita,

sungguh aku seorang yang akan cepat berasa bosan. gertak lah aku sekuat manapun, aku tetap dengan rasa yang sebegitu rupa. kau bukanlah sesukar yang aku sangka. ada sekali kau menekan di bahagian hadapan otak aku yang berfungsi dalam mengurus sesuatu, walhal aku mengharamkan keberadaan kau di situ. kau bukan lagi sesuatu yang dimomok momokan lagi, atau bukan perihal tugas tugas yang bertimbun atau tugas berkumpulan tapi lebih kepada tugas individual, berat beban dipikul seorang satu. jadi ia bergantung pada diri aku sendiri. malah mungkin ada yang berkongsi beban untuk dipikul, tapi itu bukan masalah aku. mungkin tugasan kali ini hanya sambungan dari yang sebelumnya. jadi aku hantarkan surat untuk kau tahu bahawa kau tiada apa untuk ditakutkan lagi.

untuk sedapkan hati je sebenarnya. 
kau biarkan hati aku ditadbir oleh perasaan beban,
walaupun kadang kadang sebenarnya aku yang perasan.

dan kau tak pernah dijajah dengan rasa kesal.

periksa

when it comes to examination, terlalu besar kesan dia terhadap emosi gua dan jugak menjadi sebab persepsi orang orang di sekeliling gua terhadap prestasi pelajaran gua - terutama ahli keluarga gua dan yang berkaitan.

masa gua sekolah dulu takda pulak dapat no satu atau top ten dalam kelas, tapi bila semua keputusan keputusan periksa besar gua dapat flying colors, gua jadi hairan jugak pahal. tapi takan gua nak balah dengan Tuhan kan, jadi gua terima seadanya. cuma dalam keadaan yang macam ni, masih jugak orang yang nak ambil kesempatan pada gua, mintak gua jadi doktor. what? seriously? haha.

dulu pernah gua cerita pasal minat gua dalam entri yang lepas lepas, cita cita yang tak kesampaian. sekali lagi gua terima seadanya. walaupun program yang gua ceburi ni takla sesukar program kedoktoran, tapi cabaran yang perlu gua hadapi adalah berbeza. daripada gua perlu membaca buku yang tebal tebal, gua cuma perlu baca helaian helaian nota yang diringkaskan oleh pensyarah. biasanya bakal doktor ni akan dilayan dengan baik, sepanjang pengajian akan disajikan dengan pelbagai insentif, macam bilik asrama, biasiswa dan juga pujian dari masyarakat seimbang dengan cabaran yang masyarakat nampak lebih susah daripada program program lain macam program biologi marin. ape bende la biologi marin tu, kan?


gua sekarang pelajar semester lima dalam program "ape bende lah tu eh" di universiti malaysia terengganu, dan kebanyakan subjek yang gua amik tak dapat gua laksanakan dengan sepenuh potensi gua, tu jugak satu cabaran yang gua tak dapat nak atasi. atau mungkin gua ambil mudah dengan apa yang ada kat sini, dan lebih banyak merungut tentang makanan mahal kat sini atau mengambil masa yang lama nak buat keputusan pergi kelas ke tanak pergi. tapi sebenarnya, benda tu pun cabaran jugak. kan?

periksa kadang orang panggil pekse. moden sikit orang panggil exam.

just

ask me how am I doing everyday, just care about me.

but I am so unfortunate.

2015

sometimes being emotional can be really boring when nobody wants to hear you. I wish I could be around those who listens and ask me "what's wrong" or "are you okay" or to get home, stay around my friends, and get high everyday. because it feels good every time. Because living in the world of semua kau nak paling gempak is not what I look for anymore. sometimes I do wrong at putting my vision, but it is a learning process right?


 I could be right and wrong, so let's begin with a brand new year. these ain't wish for 2015 but life.


but never forget Him.