akibat

media sosial menjadi fitnah yang enak untuk dibanggakan. walau apa alasan yang kau beri, walau kau pertahankan teknologi, kau takan dapat nafikan tetang keenakan berbuat dosa di media sosial. ada jugak entri entri gua sebelum ni pasal media sosial atau alat yang dikatakan memudahkan manusia ini, tapi gua guna istilah 'alam maya' atau 'fantasi' dan sebagainya.

mungkin dosa di dunia fantasi ini lebih enak dilakukan, jadi ia tidak seperti dosa dosa lain seperti merokok, berpasang pasangan sebelum kahwin, berkata busuk depan depan, atau mengambil dadah. tapi ia dosa yang dibanggakan. fitnah yang terlalu besar ini jugak dah dinasihatkan oleh ulama atau ustad ustad yang gua kenal. jadi pahal gua ada lagi akaun twitter, facebook dan instagram? (pstt, lupa gua dah takde twitter). well, sebab gua faham tentang fitnah ni, jadi gua nak tinggalkan susah, jadi gua kurangkan.

pernah sekali di tempat gua, lama dulu sebelum gua ada facebook, bencana alam yang sangat besar jugak berlaku. gua teringat kisah gua dulu, kemudian gua bandingkan. bekalan juga terputus, rumah gua tak pernah pernah kena, tetiba kena, minyak petrol terpaksa beli guna botol orang jual kat tepi jalan and that time, my father wasn't with us, dia outstation. gua tak balik rumah hampir seminggu or seminggu lebih. dan bencana tu bukan berlaku sekali, tapi dua kali. kau tak rasa payah sebab zaman tu takde bendalah teknologi ni, jadi kalau nak tahu kena beli suratkhabar. tapi gua tak sangka, penangan teknologi atau so-called media sosial ni lagi power daripada suratkhabar.


by the way, it is not about the story, it is about how well news is spread. yes, technologies made us easy, by transferring information to one another, but when the news are dominated by less-educated people, who tend to tell everyone about their theories, how they expect and what facts that their mind has about the relationship between this disaster and religion, then not only the real states are flooded but social media as well. mulalah segala teori yang kadang gua dengan kawan gua ni rasa lawak, so kitorang gelak sama. oh kawan gua tu pun blooger gak, if you want to read his blog, click here

I am hoping that all of the people around the world, especially Muslims, you have to know about this fitnah, and if you love yourself, you need to do something about it. I love myself and I love you too, we are almost in the end of the time. so please stop spreading news that is not known to be reliable.

I love all of you.

Comments