Posts

Showing posts from June, 2014

ramadhan yang membara

everyone with their own perception, till words from famous people became famous and the scholars (who aren't famous) became silent. but I prefer the silent one, the greatest words that never make me down. 

when you feel nothing, it is like your heart has been empty. is there any chance that your heart is filled again? filled with love, not your so called love story with your girlfriend or boyfriend where you put your love on him or her more than your mom, but it is the love towards Allah and His Rasool. some people might say they love it, they wanted to spend time with the remembrance (zikr), and they tried to show off their passion. but in which way my dear brothers and sisters?


"Ikhlas tu payah, tapi kau kena istiqamah."

ada orang cakap cakap kosong. empty words that impressed people, because zahirnya memang cool. but does it matter? Allah knows what is in our heart. so tell me guys, if your faith isn't improving or you don't really have passion to do lots of doa and ibadat (supplications) during this ramadhan, how can you survive for the upcoming months.

sebab gua pun makin lama makin jauh dengan perasaan cinta akan-Nya.

I know it

you know what hurts? when same thing that happens over and over again.


yes, always the same thing that hurts you.

rasa yang tiada apa

ada kala kau bersedih kerana seseorang telah melukai hati kau, sebelumnya kau senantiasa ceria apabila dia bersama kau sehingga suatu masa dia pergi meninggalkan kau, atau kau yang pergi meninggalkan dia. dan kau rasa seperti mentari pagi tak bersinar seperti hari hari sebelum ni dan bintang bintang pun tak bersinar lagi bila malam menjelang dingin.

hidup ni masih dalam persoalan, pernah suatu masa lalu gua diberitahu jika hidup ini sudah ditentukan oleh-Nya, dan dia merahsiakannya kerana apa? kerana dunia ini tempat latihan untuk kau terus rasa dan berhenti untuk seketika, berfikir sebelum kau menerus rasa perjalanan kau yang lain. kerana semua itu rahsia, supaya kita semua senantiasa bersedia untuk yang sekelian kalinya.


jadi kau tak perlu persoalkan tentang apa apa yang terjadi, rasai semua perasaan itu sebelum kau kebas dengan pelbagai perasaan yang tiada rasa. rasai apa itu kesedihan dan teruskan dengan pelbagai perasaan yang akan turut menyertainya, biarkan ia sehingga suatu masa kau akan penat untuk merasai apa apa yang kau rasa, dan kau akan kembali merasai apa itu rasanya gembira. kerana gua selalu merasai apa apa yang kau rasa.

dan perasaan tu tiada apa pun sebenarnya.

kucing


sometimes I wonder, what do animals think. frankly speaking I love all type of animals except insects. well I did post about why I hate insects. so you can just click on the link and read it, it was years ago so don't judge my way of writing haha. well I did talk to animals quite often, I play cak cak with my cats, well of course they didn't respond but stare at their best then turn away, sad isn't it?

it is Nikita, named after the actress of Indonesia by mom, currently living with us and we called it Nikky for short. paling protective sampai tak boleh ada kucing lain datang. there were number of cats before. died because of accident, missing in action, and many tragic incident that happened to our previous cats. but obviously for one session we can't manage to pet more than one cat because they never seem to be friendly at all, biasalah kucing liar kan. tapi adalah juga lah cubaan membela dua tiga tapi tak lama, too much drama. 4 years and she is already old, gigi bawah pun takda. but gua sayang dia lebih daripada kucing sebelum ni because she is the only cat that would come laying on my chest every time I lay down. and that feeling when you sleep with cat on your chest, and wake up in a condition which is same as you went to sleep.

tapi biasanya dia bangun awal lagi dari gua.

ain't sweet anymore


you know, growing up is sort of messed up. everything seems to be so confused. is it confusing to you?

but you have to get through it anyway.

hati kontemporari

perasaan pada aku hanyalah sisa daripada apa apa yang kau tinggalkan untuk diri kau sendiri. cuma dalam situasi di mana kau mempunyai pelbagai perasaan dalam satu kotak yang aku namakan hati, dan dalam keadaan yang kelam kabut itu kau sebenarnya sedang memilih sisa sisa yang kononnya kau ambil untuk buat peneman hati. 

hati itu tempatnya memang untuk beremosi, dan pendorongnya adalah ilmu atau mungkin aku lebih suka dengan istilah pengalaman yang kau simpan di dalam dua hemisfera canggih yang aku namakan otak, dan pengalaman itu mana pernah pergi, serius takan pernah pergi. kesinambungan otak dan emosi itu asalnya seimbang, cuma kita sendiri yang memberati emosi dalam situasi yang aku cakapkan tadi. 

jadi sebenarnya tiada siapa yang pernah menjadi diri kau dan tiada siapa yang boleh menjadi diri aku, cuma mungkin kita boleh bertukar tukar cerita, tapi bukan secara yang boleh ditafsir oleh pancaindera. boleh je sebenarnya kita get over it, tapi yang beremosi tu kadang kadang entah kenapa susah sangat nak pergi.


"perasaan sedih akan disusuli dengan sesalan. dan penyesalan itu sangat jauh sebenarnya, dan hanya perasaan yang mampu membawa ia hampir kembali sehingga kau rasa seperti ia baru sahaja terjadi, sangat hampir dengan diri kau sendiri, sangat hampir sehingga kau tak nampak perasaan itu lagi. tapi ia masih ada lagi."

dan kau kata itu soal hati?

hati hati

semua orang ada busuk masing masing bukan? tapi kalau yang wangi wangi itu kau calitkan pada diri kau, siapa tahu bukan? kecuali kau ada kawan yang sentiasa bersama kau siang dan malam. mesti dia tahu. tapi kau yakin yang dia tahan dengan busuk kau? sementelah kau pula yakin yang kau mampu bertahan dengan busuk yang dia punya? jadi cuba kau fikir pada siapa yang perlu kau letakan kepercayaan kau, sebelum aku nasihatkan kau supaya letakan yang pertama itu pada Tuhan.

tapi kadang salah letak jugak.

more beats than speaks


I used to listen to many types of musics, from classical to electronic vibes. I play guitar, and I get bored. I try to be a Disc Jockey, try to spin and I get bored too. what a life. but I am not leaving those kind of instruments, yes I will never. 

well that was musics. I do listen to different type of songs too, but I am not into the 90's, well maybe some of it. I remember I was not choosy when it comes to musics in the early stage of my life, I was fine with all type of musics. 

over time, I started to love and overly fit with independent type of song. and those irama and rentak lagu were the best description in me. then, when the screamo type of songs made me more mental, grew some madness, well-wrapped inside my head before I realized there are such electronic dance musics that makes you jump and even more mad. their beats are never empty, full of life. it is the sickest musics in my entire life, and I think I would stay at this. these kind of musics are better to be played in a dark room with flashing lights, with addition of powder in your drinks. haha.

but I don't listen to musics that often.

pemberi harapan

harapan itu hakikatnya memang untuk diberi. tetapi kau mesti tahu, perlunya ada pemberi sebelum adanya penerima. walhal kau tahu harapan itu kadang memusnahkan dan ada juga yang merangsang, tetapi kau masih memberi dan terus memberi walaupun kau tak pasti apa tujuan kau memberi sebegitu luas harapan yang kau ada, sehingga akhirnya kau yang haus dengan harapan. kali ini aku tak mampu ceritakan semuanya dalam satu entri yang pendek ini, mungkin suatu hari nanti, sebab nyamuk dah banyak gigit ni.

tapi apapun, kau perlu sedar. walaupun kau rasa cara kau melayan itu tak seperti memberi harapan, pada masa yang sama kau kena ada rasa, rasa yang jikalau kau tak melayan, kau tak akan dilayan. dan kau juga punya pilihan untuk melayan apabila layanan itu disediakan pada masa kau sangat memerlukan layanan. kerana hati itu tempat teduhnya perasaan dan cendrung untuk menerima tanpa usul periksa, dan otak itu tempatnya jaringan kemungkinan yang membawa kepada keputusan yang terburu buru.


jika aku diberi peluang untuk mengenali seseorang, 
aku lebih suka untuk mengenal diri aku sendiri.

jadi berfikirlah melalui otak, sebelum kau salurkan ia melalui hati.

penangan sang rider

gua tahu risiko naik moto tu apa, jadi persiapan gua lebih rapi daripada gua bersiap bila nak jumpa makwe, walaupun gua takda makwe tapi untuk entri kali ni buat buat ada lah haha. apa apa pun rancangan gua nak balik sendiri dah selesai. seronok dia macam nak buat lagi, tapi sejak lepas mak gua tahu, bak kata kakak gua sampai mampus hidupbalik pun mak gua takan bagi haha. apa pun terima kasih kepada kawan kawan gua yang sokong idea gua, walaupun kena paksa.

mana taknya, 521 kilometer gila apa :p