Posts

Showing posts from August, 2009

gogogo

    
rumah rakan rakan kawan kawan
selamat tinggal

bilik bantal katil loker
selamat kembali

balik serting lagi

maaf

    
ye maaf kawan
aku ni memang jahat
selalu menyusahkan semua
biar aku muhasabah diri

aku lukakan hati teman
aku mungkir janji
aku memaki maki
aku tak menjaga hati
aku manusia juga

yang belakang batu tu!
keluar lah
tak payah sembunyi lagi
aku mohon maaf

*nanti aku belikan gula gula eh. sori la ye.
lepas ni tak buat lagi <-- tak janji

apa makna merdeka

    
kalau ajaran agama dipandang enteng ?
kalau masih ramai yang melakukan maksiat ?
kalau masih ramai yang tiada daya saing untuk berjaya ?

kalau kilang kilang dikuasai bangsa asing ?
kalau ramai warganegara yang menganggur ?
kalau kita bangga dengan modenisasi negara lain ?

kalau kita masih mengagungkan tokoh asing ?
kalau kita masih di bawah tempurung ?
kalau kita mengulangi kesilapan lampau ?

kalau pemimpin sentiasa berbalah ?
kalau rakyat tidak berganding bahu ?
kalau semua mementingkan diri sendiri ?


nak ke kita dijajah kerana kekhilafan sendiri ?
nak ke kita membangun dengan pimpinan warga asing ?
nak ke Melayu dilabel sebagai bangsa lemah ?
nak ke Malaysia dipimpin oleh sekian sekian sekian ?


ayuh bangkit malaysians. gagasan satu malaysia. sikap cinta akan negara dan sedia berkorban demi agama dan negara.

keluar

    
perjalanan, cabaran, cuaca, puasa.
hebat!




mencari jalan keluar
tempat : hutan bandar, johor bahru, johor
tarikh : 27 ogos 2009
masa : 1705 pm


p/s ; ape susah lompat jer lah.
permainan zaman pra persekolahan

baru sikit

    
nak bunuh orang pulak. heh
cita cita tinggi nak bunuh aku wek

pandai lah aku cover. aku tak dungu.
loud out laughs.
haish

merdeka

    
karya daripada arif bersama polis polis bantuan
mewarna, gembira seperti budak tadika

merdeka! merdeka! merdeka!

holiday tasks

    
hey homeworks!
im so tired.
can i do u tomorrow ?
or a day after tomorrow ?

or i wont touch u ?

I dont know.


adoi malas betul lah -__-'

dia

    
gadis yang pertama kali sukar aku buang daripada hard disk otak ini. gadis ini pelik, aneh, meluahkan isi hati kepada diri sendiri. tidak suka berkongsi masalah kepada orang lain, perubahan emosi, kadar suhu yang tidak menentu, menjadikan dia misteri. mungkin luaran bahagia, tetapi di dalam sedang dirabak dengan masalah. siapa tahu ?

kenapa aku tidak menghargai dia ?
kenapa aku merobek hati dia ?
kenapa aku tidak melayan dia seperti sekarang ?

aku masih bermentaliti dan masih kuat lagi
sekarang dia bahagia. aku tidak mahu merampas kebahagiaan yang telah mereka berjaya mencari gali. bersahabat lebih baik betul ? maafkan aku 'dia'. aku ingin dia tahu. HANYA DIA.

seorang sekarang

    

mungkin sebelum ni berdua
mungkin juga tidak

kita tak boleh sentiasa bersama
kita tak bisa memilih jodoh kita

pabila tiada aku mencari cari
pabila di depan mata pura pura mati

dahulu memang berdua
sekarang seorang sahaja

aku sudah berputus asa
tamat pencarian

biarkan aku sendiri
bersama sahabat

yang sentiasa di sisi
*kan kan kan ?

kawan dan sahabat

    
kawan ramai
sahabat sedikit

bila susah kawan tiada
bila susah sahabat ada

bila senang kawan datang
bila senang kongsi dengan sahabat

tetapi sahabat boleh jadi kawan
dan kawan boleh jadi sahabat

'6 sahabat'
'5 kacak'
'1 cantik'

Kenyang

    

Sepatutnya orang yang berpuasa mengurangkan kadar pemakanannya sehingga terserlah kesan puasa itu kepada dirinya. Kekenyangan adalah punca kelalaian, kealpaan, keras hati dan malas untuk taat kepada Allah s.w.t..

Sabdanya: Takungan jelek yang dipenuhkan oleh manusia adalah kantong perutnya, memadailah baginya beberapa suapan yang dapat meneguhkan tulang belakangnya. Jika dia enggan maka berikanlah sepertiga (bahagian perutnya) untuk makanan, sepertiga kedua untuk minuman dan sepertiga terakhir bagi pernafasannya. (Riwayat Ahmad dan at-Tarmizi)

Terdapat ulama yang mengungkapkan kata-kata berikut: “Sekiranya perutmu kenyang anggota-anggota lain akan lapar (akan menurut turutan nafsu) tetapi sekiranya perutmu lapar kesemua anggotamu akan kenyang.”

sangat mulia

    
kini tiba lagi bulan yang sangat disukai oleh rasulullah. Ramadhan.

Rumah

    
tadi kat kereta api
aku jerit juat kuat
haha padan muka
sekarang aku di rumah
^^

KAMI

    


biar kami bersama
tak nak jauh dari mereka

sahabat yang gembira
selama-lamanya

Hari sukan

    
TEMENGGUNG 'renowned among the best'

kuning, kuning.




kejohanan sukan MRSM serting yeah best giler. i got no 3 in lompat jauh and 4x100 haha. wah satu kejayaan bagi diri sendiri. walaupun tak pernah masuk apa apa acara trek sebelum ni tapi haha. ntah lah. oklah tu kot daripada tak dapat medal haha

tengok tengok dah kata TEMENGGUNG juara


Perjalanan

    
aku masih berjalan
kadang kadang berlari
masih ramai di hadapan ku
aku menoleh ke belakang
lebih ramai berjalan
daripada di hadapan ku

aku berjalan
mengikut laluan sendiri
langkah kaki ku terhenti
melihat satu bongkah batu yang besar
menghalang laluan aku

aku berfikir
perlukah aku berhenti disini ?
seraya aku memandang ke langit
mencari najam najam
yang mungkin memberi sinar
tetapi hanya burung berkicauan

aku tahu
aku akan ditinggalkan
oleh yang berjalan di belakang
jika aku berhenti
aku ingin terbang
tetapi tiada sayap

aku mengerah tenaga
dan berusaha sedaya upaya
membuka laluan aku
untuk terus berjalan

dan aku pasti
lebih banyak cabaran di hadapan
tetapi aku terus berjalan

Balik balik

    

mrsm serting aku datang! ya aku tahu seminggu sudah aku berada di rumah. sekarang masa untuk teruskan perjuangan aku. err aku takde jawatan apa apa pun kat sana aaargh! gile mana aku nak korek markah Ko kurikulum ni <-- -="" .="" 22="" 29.8="" ada="" add="" adoi.="" agama="" ajak="" aku.....="" aku="" amik="" amin.="" amp="" apa="" badan="" balik.="" balik="" banyak="" barang="" basikal="" belajar="" benci="" berhenti="" berjumpa="" bio="" biro="" borang="" cikgu="" cuti="" dah="" dan="" dapat.="" dapat="" datang.="" disiplin="" fizik="" garu="" gila="" haha="" haziq="" hidayah="" hidup="" hokhok="" homeroom="" huh="" index="" ini="" jugaa.="" jumpa="" kalau="" kan.="" kan="" kat="" kawan="" kejar="" kemas="" kepala="" kepimpinan="" ker="" kimia="" kita="" kot.="" kuarantin="" lagi.="" lah.="" lah="" lain="" lembaga="" librarian="" lul="" maa.="" macam="" masa="" math="" mengayuh="" merapu="" naik="" nak="" nani="" nasir="" nasrul="" ngan="" ni="" okay="" pasti="" pelajar="" pembimbing="" percubaan="" presiden="" pun="" r="" rakan="" sabar="" sad="" sahaja="" salam.="" sama="" sebaya="" sedap="" sekali="" selamat="" semua.="" so="" sobsob.="" span="" subjek="" tak.="" tak="" tapi="" tau="" temuduga="" tertinggal="" tu="" tunggu="" walaubagaimanapun="" wee="" well="" yang="" yeah.="" yeay="" yelatu.="" zy="">

Cuti kali ini bosan

    
yeah. sabtu. ahad. hari hari yang aku nak balik lah. perasaan aneh mesti muncul time time gini. bila kat rumah, rindu hostel ( especially kat katil ngan locker lah :p ) then bile dah peluk peluk katil dah terajang terajang locker, rindu kat rumah pulak. hesh. aku pun tak tau lah. now im chatin wit zy busuk. layan dia ntah apa apa je. aku asyik kena maki je. xpe xpe. aku nak maki kau perempuan. dayus tau tak! eh betul ke. ah bedal lah.

btw, aku bosan lah cuti H1N1 ni. kerana aku bercuti tapi sahabat aku semua sekolah. malam je dapat jumpa. itu pun kejap je huk aloh bosan je. malam tadi nak keluar tapi ade kenduri lah ape lah diaorang tu. sob sob. tak apa lah yang penting dapat tidur lama lama kat rumah. nikmat oh. yeah actually tabiat tidur pas subuh aku nak try buang la. tak elok lah.
kenapa ? ada lah. kauorang tanya lah cikgu agama kauorang okay. aku malas nak cerita nanti kata pretend to be warak lah pulak. haih. okay lah.

im going to sleep ouh. esok tak nak tidur lepas subuh. esok nak petik gitar lama lama, nak makan banyak banyak, nak main game puas puas, nak tu nak ini . . bla . . bla . . chou . krooh . krooh .



Rubix cube

    



















see.. wah ni lah bende tu wah wah wah.. tapi aku dah bosan dengan bende ni mungkin kerana sudah terel kan kan. so i can made it a minute if i get the easiest step la. usually i made it a minute and 30 seconds. laju tu tau. hoho<--selamba ada="" aku="" an.="" bangga="" banyak="" benda="" biasa="" bilik.="" bran="" dalam="" di="" diri.="" fight="" haa="" haha.="" hilangkan="" i="" kadang="" kalah.="" kebosanan="" kita="" la="" lagi="" laju.="" menang="" my="" ni="" roomie="" sape="" so="" sometimes="" span="" tu="" wit="">

Berkhayal

    
tadi aku ke masjid seperti biasa malam ni malam nifsyu syaaban so, kenalah rajin rajin lah sikit. aku pergi bersama teman lama syafiq, hanafi dan arif? <-- ada="" aku="" anta="" arif="" baca="" balik="" berempat="" besar="" borak.="" borak="" cerita="" consider="" dia.="" dia="" din="" ditunggu="" dulang="" dulu="" habab="" hadapan="" haha="" hanafi="" hantar="" isyak="" jam="" je="" jugak="" kami="" kat="" lah.="" lah="" lalu="" lepak="" maghrib="" makan="" motor="" nak="" nama="" ngan="" pas="" pastu="" pegi="" plan="" rumah.="" rumah="" saat="" sama="" sampai="" satu="" sebenarnya.="" sekejap="" semua="" solat="" span="" syafiq="" tak="" then="" tun="" uma="" yang="" yasiin="">. kau tiru masa pekse pik! takpe takpe. haha. dia balik pukul 11 sebab nak sekolah kan esok. aku tak kesah lah sebab masih 'bercuti' kan haha.

tiba tiba je teringat masa peperiksaan akhir semester 1 masa tu. boleh lah. cuma memperbaiki rekod peribadi. huh. menyesal tak belajar betul betul. asyik main cubic je masa tu. mengong tol. menatang cubic tu hot lah jugak. aku tengok sekarang dah jadi budaya kat mrsm serting nuh. sume tiru aku, haha. ni ha result exam final sem 1 (peperiksaan pertengahan tahun) aku hari tu :

bahasa melayu - 69 B amat baik
bahasa inggeris - 66 B amat baik
p.agama islam - 73 B amat baik
sejarah - 60 C+ baik
matematik - 78 A cemerlang
matematik tambahan - 54 B amat baik
fizik - 74 B+ amat baik
kimia - 55 C baik

biologi - 72 B+ amat baik

yeay add math dapat 54 -__-


ha nilah semua. aku benci sejarah. memang fedup nak menghafal fakta. kalau biologi senang lah sikit kan.. ehem. walaupun fakta tapi ia menarik. cuba tanya perintis sains ni. hoho. pointer aku sekadar 3.07 sahaja. sob sob. aku azam nak dapat 3.50 > dan dapatkan sijil penghormatan pengetua! ape pun aku nak berusaha dengan lebih kuat lagi supaya dapat perbaiki masalah di atas ni. leceh betul. jumpa lagi.

10 Wasiat Yang Ditinggalkan Oleh Imam Syafi'e

    

10 Wasiat Imam Syafie

SEBELUM Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat islam seluruhnya. Berikut ialah kandungan wasiat tersebut:

“Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara.”

PERTAMA: HAK KEPADA DIRI.
Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

KEDUA: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

KETIGA : HAK KEPADA KUBUR
Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

KEEMPAT: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR
Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

KELIMA : HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT)
Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

KEENAM : HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI AKHIRAT)
Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

KETUJUH : HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA)
Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

KELAPAN : HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA)
Iaitu : Berasa redha dengan Qadha’ Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

KESEMBILAN : HAK KEPADA NABI SAW
Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat, dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

KESEPULUH : HAK KEPADA ALLAH SWT
Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.


err..mengqada'kan perkara wajib?
itu jer lah yg aku rasa lemah sekarang ni.
banyak lah solat yang aku tinggal masa form 1 & 2.
form 3 aku dah start x tinggal solat(ade pun sikit je lah)
so, satu tahun (365 hari x 2)x 5 waktu solat = ?
err..aku akan cuba qada' semua itu.. -_-!
then korang pun hitunglah banyak mana
solat yang korang tinggalkan kan kan....
wassalam