Dec 31, 2009

goodbye 2009


lagi beberapa jam bandar2 seluruh dunia akan dihujani dengan percikan bunga api. apa guna bazirkan duit buat event macam ni. kan bagus kalau semua imarahkan masjid atau surau. duit pun tak habis kan. as u know aku tak penah pegi countdown kat bandar sumpah -.- sebab aku tak suka dikerumuni manusia2 yang tiada hala tuju. apa guna berazam kalau setiap tahun melakukan perkara yang sama kan? aku bukanlah baik sangat tapi tak salah kan kalau kita saling mengingati betul tak? jadi, pembentangan perancangan dan pembaharuan terhadap diri aku akan diusulkan pada esok pagi pagi. naah seperti biasa video selamat tinggal akan di upload tak lama lagi. akhir kata selamat tinggal 2009.

Dec 30, 2009

memorabilia

'perasaan kalau disalurkan melalui perkataan pasti indah bukan ?'

dan selamanya perahan mesin ini pasti akan diteruskan untuk kau

tak perlu kau tahu kenapa, sebab perahan kau mungkin lebih berkesan

kadang aku melakukan sesuatu itu, untuk mendapatkan sesuatu yang aku tak mampu

dan engkau ironinya melakukan sesuatu itu kerana tidak dapat apa yang kau mahu

dan secara psikologinya aku menunjukkan yang kau masih berbuai di mesin aku

aku tak tahu kau tahu atau tidak dan sekarang aku bagitahu

aku masih rindu kamu . RADIO :)

Dec 29, 2009

kau tahu tahi ?


tahi kalau disimpan lama lama pasti akan menyakitkan tetapi seburuk buruk tahi juga pasti ada gunanya kan :)

you there wait


i am walking under the strongest sun rays on my face along the street

i don't really understand every word you said but your smile i can

hours , days , years i have been through and i wrote a summary about it

i read it again and again and surprised what i have written

as every single time i passed , i know that I MISS YOU

RADIO :)

accomplished


sekarang tinggal additional mathematics yang tak siap siap siap siap siap . . . . bukan sebab malas bukan sebab takda masa. here the simplest answer ; sebab aku tak reti -.- aaa.

sekarang kau dah tinggalkan kenangan untuk aku dan tak mungkin selepas ini aku akan lupa kau sebab parut ini takan hilang :)

Dec 28, 2009

cerita apa


lalalalala dah nak balik. mati aku tak siap lagi storyline untuk projek semester. gila lah. nak buat cerita apa ni alahai aku punya blur ni tolong tolong. spiderman , ultraman , batman , superman tolong saya. er theme for short film ; dewasa masa , suara buku ? tak tahu laaa! aku dah bosan fikir. tapi tak mula mula lagi lukisan aku ni. takpe. ada masa lagi hahaha kalau aku boleh mencapai , takkan aku nak mendongak melihat tanpa berusaha -.-

panahan itu tepat


i met syed piqul :) and syed told me a lot about himself and i was like unbelievable dude . that s private about him and i wont tell anyone okay. zue ? haha thanks wanna be my friends even i don't know u really babe (friendly gila haha) :) and radio, i miss u seriously. i had the hardest past time story and u know LOVE ? sadness. i wanna be with u :( but i can't. thanks for everything ya.

kau buat lah apa pun, aku tak boleh lupa, kau tahu! aku pun tak tahu.

Dec 24, 2009

mimpi sekejap


u nak kita kahwin bila ?

:)


Dec 23, 2009

used or loved


While a man was polishing his new car,
his 4 yr old son picked up a stone
and scratched lines on the side of the car.

In anger, the man took the child ' s hand
and hit it many times not realizing
he was using a wrench.

At the hospital, the child lost all his fingers

due to multiple fractures.

When the child saw his father.....

with painful eyes he asked, ' Dad when will my fingers grow back? '

The man was so hurt and speechless;
he went back to his car and kicked it a lot of times.

Devastated by his own actions.....

sitting in front of that car he looked at the scratches;
the child had written ' LOVE YOU DAD ' .
The next day that man committed suicide. . .

Anger and Love have no limits;

choose the latter to have a beautiful, lovely
life & remember this:

Things are to be used and people are to be loved.
The problem in today ' s world is

that people are used while things are loved.

Let ' s try always to keep this thought in mind:

Things are to be used,
People are to be loved.

Watch your thoughts; they become words..
Watch your words; they become actions.
Watch your actions; they become habits.
Watch your habits; they become character;
Watch your character; it becomes your destiny.

thank you.


Dec 21, 2009

perang di sana sini



please stop . . . i hate this so much


931018 - 01 - 5653 - 03


i just got my new changed Identity Card. huh this is sucks . here my third Identity Card or Mykad what ever is it and my new picture @#$! really haa haa. chill ya cheers :)

aku lelaki dan engkau perempuan


takkan aku nak zahirkan semua kelelakian aku ?

pasti kau tak mahu bukan ?

takkan aku nak buang sifat kubudak-budakkan aku ?

pasti hidup tak ceria bukan ?

jadi tak salah kan ?

kalau ada sedikit sifat perempuan dalam diri seorang lelaki ?

dan sedikit sifat lelaki dalam diri seorang perempuan ?

Dec 20, 2009

aku tahu aku hebat


aku bangun lambat sikit pagi tadi around 10 something. Nasrullah called and asked me to do some hw at his house. noon Nasrullah ajak lunch, dia tanya aku nak makan kat mana and i was like be quite and continued my reading. then pergi lah kat area JB sane tu entah apa apa nak makan pun jauh jauh haha but i enjoyed it. thanks for the meal yeah. er lepas tu ajak memanah pulak haih dah lah aku tak reti kau ajak pulak. seronok dou memanah ni tapi mahal la -.- dah la tak bull eyes. hampeh. and i d fun today cheers night


:)

wakenabeb


aku dah beli nombor maxis! nak aje jerit kuat kuat. bukan nak bangga ke jakun ke. aku tergelak macam tenggiling kau tahu semalam. kau ni memang lambat lah Izzati haha. aku dah bagi banyak klu pun kau tak tahu lagi. nasib baik last last kau betul. haha. tadi aku gelak lagi macam nak mati kau tahu tak Mukhtar. seronok lah haha. then then konon lah Mukhtar nak balas dendam guna nombor maxis dia mesej aku. aku malas nak layan haha padan muka *aku memang malas nak layan strangers okay. lastly dia cakap dia Mukhtar, kau ingat aku tak tahu ke hah? tak penah unknown number mesej aku tiba tiba ada pulak. fyi itu nombor privasi aku, diulangi PRIVASI okay. last single word to you'all SORRY :)


dulu aku pernah kena dengan Apek, sebab tu aku buat :p

nak tak


bagaimana kalau aku pergi ke satu tempat yang di mana tiada sesiapa di situ ? kau rasa aku boleh hidup tak ? aku ? aku rasa aku tak boleh hidup tanpa kau. jadi, kau nak ikut tak ?

Dec 15, 2009

upgrading


aku nak belajar tapi tak tahu daripada mana aku patut mula. haih. aku faham bila aku baca tapi bila nak jawab soalan macam hape entah dia tanya. merapu banyak. aku macam dah nak give up dah. SPM peduli apa aku haih nak aje macam tu kan. nak catch up semua subjek kan payah, dah lah masa dua tahun je bagi macam tahi je. dah dapat B kena dapat A pulak. dah dapat A nak A+ pulak haih manusia. nak tak nak kena lah usaha betul tak ?

Dec 14, 2009

best kan kalau hari hari


tak perlu fikirkan masalah, tak payah pergi sekolah, mintak duit je dapat, hari hari keluar dengan kawan, main game puas puas, dating hari hari, lepak kedai mamak sampai penat, pusing satu dunia, happy je kan. korang nak tak macam tu?

kalau korang nak pergi syurga la.

Dec 4, 2009

pergi aku


aku akan kembali bermimpi tak lama lagi hehe

tak akan online selama seminggu -_- sorry

i love musics so much

i love musics. i love the words they used. i love how they expressed themselves through musics. i love the way they harmonized the songs. i love the arrangement of the instrument they played. and i love musics :)

BANDS

Dec 1, 2009

aku memang macam ni


dulu aku tak kenal apa itu ramah
ramai yang datang tapi aku halau
sebab aku tak reti nak melamar
sebab aku tak reti nak bermesra
sebab aku tak reti menimbang rasa
dan aku tak reti melayan kamu semua

kau patut rasa bertuah dan serba tahu
sebab bila aku mula menggenggam tangan kau
aku takkan lepaskannya melainkan kau
yang mula melepaskannya

kadang aku genggam tak cukup kuat
sebab aku masih lemah dalam bulatan
tapi kenapa kau tak teguhkannya semula ?
kenapa perlu aku juga ?
kenapa ?

tetapi bimbang itu tiada lagi
kerana masih ada kau
kau yang mahu aku bersatu

aku memang tak sempurna
tapi aku tak pernah berahsia
sebab aku percaya
sebab aku percaya
dan sebab aku terlalu percaya

tapi kenapa kepercayaan aku
tak pernah teguh
tak pernah kekal
sebab kau yang robohkan

tapi kenapa kau diam
kenapa tak bangun dan berdiri
kenapa masih kau pendam

sejarah memberi kita seribu satu pengajaran
jadi selepas ini aku pasti berhati - hati
kerana aku masih belum pasti
yang mana rapuh yang mana sejati



aku masih ada h, m, i, f, n, n, s, i entah lah

Nov 30, 2009

here the video

haha here i sang some songs to cheer you up as a blogger and don't condemn me because i know that i tak terer mana pun main gitar ni haha suara pun rabak haha. as u know i was not prepared anything for this video and just for fun :) naaaah kain pelekat


video
secondhand serenade - your call (cover)



video
avril lavigne - complicated (cover)


video
the all american rejects - i wanna (cover)


hehehe tak complete pun lagu tu >:)

Nov 28, 2009

berkeadaan parah

itu sudah aku ketahui daripada dulu lagi. maaflah kawan kawan semua kalau aku selepas ini aku kurang bercakap, kurang mengambil berat dan kurang bertanya khabar. aku sedar aku sekarang ini berada di tahap yang cukup parah dan perlu dirawat dengan segera. sekarang aku sudah berada di zon belajar, jadi perlulah banyakkan membaca dan kurangkan bersuka ria betul? sijil pelajaran malaysia bukan satu mainan, bukan juga dugaan yang datang tanpa diduga. ia sesuatu yang dirancang. bila ? sekarang lah kita perlu mula berlari :)


betul tak :)

Nov 26, 2009

3.09


ibu ayah ni je yang boleh arif dapat okay ? tak tahu lah apa nak jadi :( kawan kawan
susah betul lah nak kalahkan kau, siap kau next year >:)


Nov 25, 2009

melepasi sempadan teknologi


KAMPUNG!

nenek, pak cik, makcik, saya datang ni.

away for a while :)

telefon oh telefon

*kau memang lah. suka ganggu masa masa emas aku. haih. im sick of *you know that is true, honestly. sebab *kau aku kecewa, sebab *kau aku lupa, sebab *kau aku alpa dan sebab *kau aku kurang cakna.

but i know without *you i cant in touch with my friends around the world, i cant make myself happy, and without *you im super duper bored. hell yeah just i want to make sure that im not too addicted and ecstasy to *you. im using *you when needed okay :)


kalau aku tak reply mesej korang maaf ye, kawan :)
*you-telefon bimbit

Nov 24, 2009

hari ini hari selasa

yea today i woke up with a great fake smile around 6 something and did my daily routine, solat! yeah. then i jogged alone. haha. sorry lah syapiq aku tak mesej kau sebab aku nak try stamina aku. gila aku cuma boleh jog 1/2 jam non-stop. aargh tak dapat kalahkan kau an hour non-stop.huh takpe kau kan athlete hihi. okay okay then i d be a faker sekejap ouh doing homework at library dengan nasrullah haha. wee tiba tiba jumpa lily kat library tadi <- kawan lama kat SRAB dulu. nasib baik kau kenal aku lagi haha. okay lepas tu buat tu buat ni haha last sekali tidur. malam :)


pandai tak aku berlakon haha :)

kau sama nas haha :)




hari yang ceria :)

satu kelemahan

aku ambil nasi dari rice cooker tak pernah tak tumpah haha.
dah cuba berhati - hati tapi tak boleh juga haha

kalau tak dua butir sebutir mesti jatuh haha :)

Nov 23, 2009

kawan kawan sini pembetulan


aku tak takut darah tapi aku ngeri


aku tak takut serangga tapi aku geli kaki dia banyak

aku tak takut kene geletek tapi receptors geli aku banyak



jadi harap maklum ye kawan kawan di sana :)

Nov 22, 2009

futsal tadi

yeah main futsal weh. oh my oldie friends, we met again maa. thanks god im happy today. i had a call around 8 something from Nasrullah. he said " weyh, kau kat mana? " and my rep " kat rumah lah. ada apa ? " then he said again " futsal jom ? " yeah i just " okay okay ". seriously i miss all of u. tapi tapi tadi Fakhri takda haha. Nasrullah kata dia pergi JB tengok match bola. heh, bukan nak imform kat aku. siap kau :)

lagi lagi another thing im happy because she ajak datang rumah dia tadi. haha but she cancelled it. haih its okay lorh lagipun she didnt mad with me lagi. yahho! okay okay dah dah. penat futsal tadi. nak rehat.


:)

aku rasa


dunia ni aku yang punya :)

hehe . .

Nov 20, 2009

tolong hentikan

tolong hentikan kepura - puraan kau
tolong hentikan penipuan yang kau buat
tolong hentikan falsafah bodoh yang kau lemparkan
tolong hentikan rasa bangga yang kau tunjuk - tunjuk tu
tolong hentikan semua ini , tolong sangat sangat

kenapa perlu berpura - pura ?
kenapa perlu menipu ?
kenapa mahu betulkan orang kalau sendiri pun sama ?
kenapa perlu rasa bangga dengan apa yang kau ada ?
kenapa . . .


selama ni aku diam. harap kau berubah.

nasrull nasrull

happy birthday 20/11/1993




aku harap kau tak marah aku sambut awal hari tu :)

mesti lah


rindu

Nov 19, 2009

rumah rumah rumah

yeay. banyak gila barang nak kemas huh. okay dah sampai nak tidur pula. malam..


:)

Nov 14, 2009

kidah kidah

happy birthday 11/11/93
kidah tua!

sumpah aku lupa. sorry - fikir exam memanjang =_-

still struggling

ye matematik tambahan, matematik moden, kimia, kursus kemahiran belajar dan sains komputer. tunggu aku minggu depan.





khamis balik yeay. tapi mesti rindu semua.

Nov 7, 2009

two weeks more

i answered very well for last ques of bahasa melayu. but i still have english language, physics, chemistry, biology, additional mathematics, modern mathematics, pendidikan islam, sejarah, kursus amalan berfikir, pendidikan seni visual, kursus kemahiran belajar and science computer waiting. i hope im answering damn great for this final. i ve done my revision. thanks.

fullstop for a while.

freaky exam

im goin crazy rite now. haha chaiyok lah i can do it.
gila lah aku belajar kat sini oh. now i know how it feels.

kalau macam ni dari awal kan bagus. wee.
now i addict and ecstacy to study.

just for this freaky final exam :)

Oct 24, 2009

probs, please.

i cant withstand with u please go away, im beggin, please



Oh God, help me :(

Oct 18, 2009

16

selamat ulang tahun ke 16
tua sangat dah :)
muhammad arif bin samshuri



terima kasih kawan kawan

Oct 16, 2009

happy

luckily Sunday is holiday
im home yeay
no one can halo me

wek to friends there
thanks deepavali
save me from the worst
fire powder, flour, water blast

haha

Oct 10, 2009

nanti tau

nanti aku kumpul cerita, aku lipat simpan dalam poket.
nanti aku balik, aku cerita.



penuh poket aku ;p

Kau Aku Dia Kamu KAMI


KAMI
maaf aku curi, zy. haha

Sep 24, 2009

akustika

aku tahu suara aku rabak.
tapi tak salah kalau aku nyanyi kan?
hahahahahahahahahahaha.


video
zee avi - kantoi cover



Sep 23, 2009

salam eidulfitri

hari raya kali ini best.















BUKIT BESAR, Kulai, 1 Syawal

kemeriahan jelas ditunjukkan oleh sanak saudara di pagi syawal, makan, mandi dan seterusnya ke masjid. takbir raya bergema di setiap penjuru masjid, laungan takbir imam mendahului dan diikuti orang ramai, aku pun selit selit takbir, haha. satu keajaiban (selama ni masjid lengang tiba tiba penuh sesak pulak -__-' haih). balik dari masjid, bermaaf maafan. ayah ibu banyak dosaku padamu, jadi zero zero okay. yes ! kemudian, HAH DUIT RAYA ! aku ingat tak dapat (dah besar lah) tapi aku beratur hujung hujung haha penuh jugak poket aku. pastu ke kubur. atuk, saya rindu atuk. sob sob.


2 Syawal
haha selamat hari lahir, ibu ! 21/9 cantik je time raya hari lahir.


3 Syawal
semua ahli keluarga Hajah Ramlah (nenek saya tu jangan kacau >:D) bersatu bermuafakat berganding bahu berkumpul mengeratkan silaturrahim antara keluarga. perjumpaan besar macam ni bukan selalu, jadi kata sepakat telah dicapai JOM BUAT BBQ malam ni. wah wah semua seronok.


video

sedikit berita ...









ayam ikan udang sosej dan pencuci mulut.


bersama sama menyibukkan diri membantu.


wah ayah masak !

semua sedap !


akustika daripada arif dan amir hah hah


4 Syawal
pagi itu indah seperti biasa, satu demi satu keluarga beransur pulang ke rumah masing masing. tinggal pak cik Razif (pak su) dan nenek. semua ni menjadi memorabilia untuk dikongsi dan disimpan di dalam kotak hati supaya kita dapat mengimbau kembali apabila terlupa, maklumlah manusia.


bila nak buat lagi ?!

Sep 18, 2009

laluan kali ini bukan luahan rasa, perasaan, cinta dsb. tetapi sedikit cerita untuk dikongsi bersama.
mungkin kau seorang pencerita, pujangga atau menjadi cerita kepada pencerita. tapi kau perlu tahu bahawa aku pun boleh menjadi pencerita.

Sep 17, 2009

martial art

this is real!
dont ever try this at home, please!
video

first : haziq vs mukhtar
last : arif vs haziq


lame berlatih woo

Sep 12, 2009

karnivor



betul, kami pemangsa.




maaf kawan, saya lapar.

*buah naga warna merah kan ? ho ho

ramadhan di perantauan

pasti memenatkan. satu perjalanan hidup yang mencabar. alah bisa, tegal biasa. 14 15 16 september ujian selaras 2 semester 2. mengharapkan peningkatan sempena ramadhan yang penuh baraqah. 17 september nentikan kepulangan aku wahai kamu kamu di sana.

Aug 30, 2009

gogogo

rumah rakan rakan kawan kawan
selamat tinggal

bilik bantal katil loker
selamat kembali

balik serting lagi

Aug 28, 2009

maaf

ye maaf kawan
aku ni memang jahat
selalu menyusahkan semua
biar aku muhasabah diri

aku lukakan hati teman
aku mungkir janji
aku memaki maki
aku tak menjaga hati
aku manusia juga

yang belakang batu tu!
keluar lah
tak payah sembunyi lagi
aku mohon maaf

*nanti aku belikan gula gula eh. sori la ye.
lepas ni tak buat lagi <-- tak janji

apa makna merdeka

kalau ajaran agama dipandang enteng ?
kalau masih ramai yang melakukan maksiat ?
kalau masih ramai yang tiada daya saing untuk berjaya ?

kalau kilang kilang dikuasai bangsa asing ?
kalau ramai warganegara yang menganggur ?
kalau kita bangga dengan modenisasi negara lain ?

kalau kita masih mengagungkan tokoh asing ?
kalau kita masih di bawah tempurung ?
kalau kita mengulangi kesilapan lampau ?

kalau pemimpin sentiasa berbalah ?
kalau rakyat tidak berganding bahu ?
kalau semua mementingkan diri sendiri ?


nak ke kita dijajah kerana kekhilafan sendiri ?
nak ke kita membangun dengan pimpinan warga asing ?
nak ke Melayu dilabel sebagai bangsa lemah ?
nak ke Malaysia dipimpin oleh sekian sekian sekian ?


ayuh bangkit malaysians. gagasan satu malaysia. sikap cinta akan negara dan sedia berkorban demi agama dan negara.

keluar

perjalanan, cabaran, cuaca, puasa.
hebat!




mencari jalan keluar
tempat : hutan bandar, johor bahru, johor
tarikh : 27 ogos 2009
masa : 1705 pm


p/s ; ape susah lompat jer lah.
permainan zaman pra persekolahan

baru sikit

nak bunuh orang pulak. heh
cita cita tinggi nak bunuh aku wek

pandai lah aku cover. aku tak dungu.
loud out laughs.
haish

Aug 25, 2009

merdeka

karya daripada arif bersama polis polis bantuan
mewarna, gembira seperti budak tadika

merdeka! merdeka! merdeka!

holiday tasks

hey homeworks!
im so tired.
can i do u tomorrow ?
or a day after tomorrow ?

or i wont touch u ?

I dont know.


adoi malas betul lah -__-'

Aug 24, 2009

dia

gadis yang pertama kali sukar aku buang daripada hard disk otak ini. gadis ini pelik, aneh, meluahkan isi hati kepada diri sendiri. tidak suka berkongsi masalah kepada orang lain, perubahan emosi, kadar suhu yang tidak menentu, menjadikan dia misteri. mungkin luaran bahagia, tetapi di dalam sedang dirabak dengan masalah. siapa tahu ?

kenapa aku tidak menghargai dia ?
kenapa aku merobek hati dia ?
kenapa aku tidak melayan dia seperti sekarang ?

aku masih bermentaliti dan masih kuat lagi
sekarang dia bahagia. aku tidak mahu merampas kebahagiaan yang telah mereka berjaya mencari gali. bersahabat lebih baik betul ? maafkan aku 'dia'. aku ingin dia tahu. HANYA DIA.

seorang sekarang


mungkin sebelum ni berdua
mungkin juga tidak

kita tak boleh sentiasa bersama
kita tak bisa memilih jodoh kita

pabila tiada aku mencari cari
pabila di depan mata pura pura mati

dahulu memang berdua
sekarang seorang sahaja

aku sudah berputus asa
tamat pencarian

biarkan aku sendiri
bersama sahabat

yang sentiasa di sisi
*kan kan kan ?

kawan dan sahabat

kawan ramai
sahabat sedikit

bila susah kawan tiada
bila susah sahabat ada

bila senang kawan datang
bila senang kongsi dengan sahabat

tetapi sahabat boleh jadi kawan
dan kawan boleh jadi sahabat

'6 sahabat'
'5 kacak'
'1 cantik'

Aug 22, 2009

Kenyang


Sepatutnya orang yang berpuasa mengurangkan kadar pemakanannya sehingga terserlah kesan puasa itu kepada dirinya. Kekenyangan adalah punca kelalaian, kealpaan, keras hati dan malas untuk taat kepada Allah s.w.t..

Sabdanya: Takungan jelek yang dipenuhkan oleh manusia adalah kantong perutnya, memadailah baginya beberapa suapan yang dapat meneguhkan tulang belakangnya. Jika dia enggan maka berikanlah sepertiga (bahagian perutnya) untuk makanan, sepertiga kedua untuk minuman dan sepertiga terakhir bagi pernafasannya. (Riwayat Ahmad dan at-Tarmizi)

Terdapat ulama yang mengungkapkan kata-kata berikut: “Sekiranya perutmu kenyang anggota-anggota lain akan lapar (akan menurut turutan nafsu) tetapi sekiranya perutmu lapar kesemua anggotamu akan kenyang.”

sangat mulia

kini tiba lagi bulan yang sangat disukai oleh rasulullah. Ramadhan.

rumah

tadi kat kereta api
aku jerit juat kuat
haha padan muka
sekarang aku di rumah
^^

Aug 15, 2009

kami kami


biar kami bersama
tak nak jauh dari mereka

sahabat yang gembira
selama-lamanya

hari sukan

TEMENGGUNG 'renowned among the best'


kuning, kuning.



kejohanan sukan MRSM serting yeah best giler. i got no 3 in lompat jauh and 4x100 haha. wah satu kejayaan bagi diri sendiri. walaupun tak pernah masuk apa apa acara trek sebelum ni tapi haha. ntah lah. oklah tu kot daripada tak dapat medal haha

tengok tengok dah kata TEMENGGUNG juara


Aug 8, 2009

perjalanan














aku masih berjalan
kadang kadang berlari
masih ramai di hadapan ku
aku menoleh ke belakang
lebih ramai berjalan
daripada di hadapan ku

aku berjalan
mengikut laluan sendiri
langkah kaki ku terhenti
melihat satu bongkah batu yang besar
menghalang laluan aku

aku berfikir
perlukah aku berhenti disini ?
seraya aku memandang ke langit
mencari najam najam
yang mungkin memberi sinar
tetapi hanya burung berkicauan

aku tahu
aku akan ditinggalkan
oleh yang berjalan di belakang
jika aku berhenti
aku ingin terbang
tetapi tiada sayap

aku mengerah tenaga
dan berusaha sedaya upaya
membuka laluan aku
untuk terus berjalan

dan aku pasti
lebih banyak cabaran di hadapan
tetapi aku terus berjalan


balik balik


mrsm serting aku datang! ya aku tahu seminggu sudah aku berada di rumah. sekarang masa untuk teruskan perjuangan aku. err aku takde jawatan apa apa pun kat sana aaargh! gile mana aku nak korek markah Ko kurikulum ni <-- garu kepala . huh aku ada amik borang librarian tapi masa temuduga aku tak datang. well masa tu aku kuarantin lah. so sad maa. dapat dapat dapat. amin. nasrul Badan Kepimpinan Pelajar biro agama, zy dan nani PERCUBAAN lembaga disiplin pelajar <-- dapat ker ? wee , haziq, lul ngan nasir pembimbing rakan sebaya, dan aku..... tunggu sahaja lah. tapi aku presiden homeroom, okay lah tu kot. walaubagaimanapun, aku nak belajar add math ni tak sabar nak jumpa cikgu hidayah <-- hokhok yelatu. aku dah tertinggal index ni tau tak. sobsob. yang lain pun sama bio, kimia, fizik <-- benci gila subjek ni merapu banyak, adoi. tapi tak apa lah kot. 22 - 29.8 cuti lagi. okay masa tu aku kejar balik. yeah. hidup ini macam naik basikal, kalau kita berhenti mengayuh, pasti tertinggal kan kan kan. tapi kalau ajak kawan sekali berhenti kat R & R pun sedap jugaa. haha okay lah. nak kemas barang semua. nak balik yeay! selamat berjumpa lagi. salam.

cuti kali ini bosan

yeah. sabtu. ahad. hari hari yang aku nak balik lah. perasaan aneh mesti muncul time time gini. bila kat rumah, rindu hostel ( especially kat katil ngan locker lah :p ) then bile dah peluk peluk katil dah terajang terajang locker, rindu kat rumah pulak. hesh. aku pun tak tau lah. now im chatin wit zy busuk. layan dia ntah apa apa je. aku asyik kena maki je. xpe xpe. aku nak maki kau perempuan. dayus tau tak! eh betul ke. ah bedal lah.

btw, aku bosan lah cuti H1N1 ni. kerana aku bercuti tapi sahabat aku semua sekolah. malam je dapat jumpa. itu pun kejap je huk aloh bosan je. malam tadi nak keluar tapi ade kenduri lah ape lah diaorang tu. sob sob. tak apa lah yang penting dapat tidur lama lama kat rumah. nikmat oh. yeah actually tabiat tidur pas subuh aku nak try buang la. tak elok lah.
kenapa ? ada lah. kauorang tanya lah cikgu agama kauorang okay. aku malas nak cerita nanti kata pretend to be warak lah pulak. haih. okay lah.

im going to sleep ouh. esok tak nak tidur lepas subuh. esok nak petik gitar lama lama, nak makan banyak banyak, nak main game puas puas, nak tu nak ini . . bla . . bla . . chou . krooh . krooh .




Aug 6, 2009

rubix cube




















see.. wah ni lah bende tu wah wah wah.. tapi aku dah bosan dengan bende ni mungkin kerana sudah terel kan kan. so i can made it a minute if i get the easiest step la. usually i made it a minute and 30 seconds. laju tu tau. hoho<--selamba bangga diri. haha. benda ni la banyak hilangkan kebosanan aku di dalam bilik. sometimes i fight wit my roomie sape lagi laju. haa kadang kadang kita menang kadang kadang kita kalah. biasa la tu an. so ada bran?


Aug 5, 2009

berkhayal

tadi aku ke masjid seperti biasa malam ni malam nifsyu syaaban so, kenalah rajin rajin lah sikit. aku pergi bersama teman lama syafiq, hanafi dan arif? <-- sama nama lah. then solat maghrib, baca yasiin, solat isyak pastu makan haha saat yang ditunggu sebenarnya. makan kat dulang besar kami berempat makan lah. pas makan kami balik lah, anta arif dulu pastu plan nak pegi rumah din lalu je hadapan uma dia, motor dia tak ada, consider tak ada je lah. then hanafi balik syafiq hantar aku sampai rumah. lepak sekejap, borak borak. satu jam jugak lah aku borak ngan dia. dia cerita kat aku kat tun habab semua haha. kau tiru masa pekse pik! takpe takpe. haha. dia balik pukul 11 sebab nak sekolah kan esok. aku tak kesah lah sebab masih 'bercuti' kan haha.

tiba tiba je teringat masa peperiksaan akhir semester 1 masa tu. boleh lah. cuma memperbaiki rekod peribadi. huh. menyesal tak belajar betul betul. asyik main cubic je masa tu. mengong tol. menatang cubic tu hot lah jugak. aku tengok sekarang dah jadi budaya kat mrsm serting nuh. sume tiru aku, haha. ni ha result exam final sem 1 (peperiksaan pertengahan tahun) aku hari tu :

bahasa melayu - 69 B amat baik
bahasa inggeris - 66 B amat baik
p.agama islam - 73 B amat baik
sejarah - 60 C+ baik
matematik - 78 A cemerlang
matematik tambahan - 54 B amat baik
fizik - 74 B+ amat baik
kimia - 55 C baik
biologi - 72 B+ amat baik

yeay add math dapat 54 -__-


ha nilah semua. aku benci sejarah. memang fedup nak menghafal fakta. kalau biologi senang lah sikit kan.. ehem. walaupun fakta tapi ia menarik. cuba tanya perintis sains ni. hoho. pointer aku sekadar 3.07 sahaja. sob sob. aku azam nak dapat 3.50 > dan dapatkan sijil penghormatan pengetua! ape pun aku nak berusaha dengan lebih kuat lagi supaya dapat perbaiki masalah di atas ni. leceh betul. jumpa lagi.


10 Wasiat Yang Ditinggalkan Oleh Imam Syafi'e

10 Wasiat Imam Syafie

SEBELUM Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat islam seluruhnya. Berikut ialah kandungan wasiat tersebut:

“Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara.”

PERTAMA: HAK KEPADA DIRI.
Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

KEDUA: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

KETIGA : HAK KEPADA KUBUR
Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

KEEMPAT: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR
Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

KELIMA : HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT)
Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

KEENAM : HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI AKHIRAT)
Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

KETUJUH : HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA)
Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

KELAPAN : HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA)
Iaitu : Berasa redha dengan Qadha’ Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

KESEMBILAN : HAK KEPADA NABI SAW
Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat, dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

KESEPULUH : HAK KEPADA ALLAH SWT
Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.


err..mengqada'kan perkara wajib?
itu jer lah yg aku rasa lemah sekarang ni.
banyak lah solat yang aku tinggal masa form 1 & 2.
form 3 aku dah start x tinggal solat(ade pun sikit je lah)
so, satu tahun (365 hari x 2)x 5 waktu solat = ?
err..aku akan cuba qada' semua itu.. -_-!
then korang pun hitunglah banyak mana
solat yang korang tinggalkan kan kan....
wassalam

Jul 19, 2009

video kami


amaran!
jangan 'haha'kan video ni. haha


video


ahahaha. alaa tension lah
waktu ni tgh final exam sem 1
exam 2 minggu then
hari sabtu between tat 2 weeks
0730 am sebelum prep pagi

Jul 18, 2009

jiwa musik sudah kembali

oh man! aku kembali membawa diriku menyelam ke dalam teknologi ini yeah! aku mahu berubah waima aku tak tahu apa yang perlu aku ubah mungkin tapi aku tahu diriku masih banyak khilafnya aku tiba di rumah jam 10 malam hari jumaat seperti biasa makan, minum dan berbicara hm aku sudah kembali menceburi dan mendalami ilmu seni yang beberapa seketika aku menjauhkan diri minggu lepas aku memerah otak <--- ye ke ? ujian selaras 1 semester 2 aku mengharapkan peningkatan gred kelas ibnu sina kali ini dan mengalahkan kelas kelas yang lain(berangan!) .....ketawa sebentar.....

tiada banyak benda yang hendak aku kongsi pada ruangan kali ini mungkin kerana terlalu sibuk dengan masalah masalah yang datang tanpa di duga yeah! esok aku kembali ke serting untuk meneruskan pelajaran aku pasti pembelajaran yang mencabar selepas ini

yeah. mungkin aku perlu berusaha lagi
dan juga berdoa kepadaNya

salam mesra
semoga bertemu lagi



Jun 27, 2009

gundah?

kerinduan, kesangsian, kebimbangan, masalah yang datang. membuat aku hiba dan gundah gulana.




aa ape hal ntah
celaru, cua, aaaa!
dammit

Jun 11, 2009

BBQ

ive recievd my result tadi. OMG. boleh lah. haha. perbaiki rekod peribadi sendiri. syukur
tak ada yang dapat D hahaha 2 C's chemist and ape ntah haha






night

ahah had party at fakhri s ouse jus now. no sex no drugs okay. haha bakar ayam hot dog sume i cookd nasi goreng maa. terel babe. sapik tolong lah tapi then we call the others. diorang datang makan makan makan main gitar masak masak harok harok haha. tu ha mereka main ps2 pulaa im chatin wit si dia maa. haha i ll tell her name if she xcep me haha.
tomorrow nite im goin to my granny ouse then ahad terus ke serting back to the 2nd ouse oh dammit aku tak puas cuti tak puas tidur i miss si dia
hukhuk! im bloggin nex outin

selamat bertemu. salam.
kembali lagi.

Jun 7, 2009

break you by lamb of god

http://www.myspace.com/lambofgod



break you

Endless mornings cut by the dawn razor
Whipping the nightmares to a froth
Endless questions with no answers
No replacement for what's been lost.
Lost.
Everything suffocates in the dust of the past fortunes squandered
The empire of lies to whom you pandered
Suffer a self-imposed exile, taste the bitter fruits of denial
In the presence of greatness the humble can only bow.
Frost on the breath of life
Empty of warmth or light
Full of nothing but deprivation
Eternal winter.
Tell me a lie with the best of intentions
Mute in the age of mass communication
Dark days lead to darker nights
Frozen, out of time.
It dies for blessed ego, the once mighty laid low.
Frost on the breath of life
Empty of warmth or light
Full of nothing but deprivation
You taught hate, I'll teach you fear
Open the eyes, kill despair
You cannot squeeze the life from me
Son of a bitch, I'm going to rape you.
Son of a bitch, I'm going to break you.




musika

melayan perasaan di kala kesepian
fatamorgana hanya mainan
mengambil tali buruk itu
seraya menyumbatkan kedalam telinga
lalu melompat dan menjerit

sasuka
statik
couple
free love
sky juice coffee
paramore
skudap skudip
monoloque
nitrus
hujan
nice stupid playground
radiohead
oh chentaku
sugar love cookies
grey sky morning
the divine masters
julie goes overseas
meet uncle hussain
komplot
lailas lounge
the radios
secret silence
plague of hapiness
the times
oag



sukar jauh dari alunan musik mereka
konspirasi diendahkan
lagu ini didendangkan

tiada apa yang menarik disini
sekadar luahan hati
aku akan kembali

Jun 6, 2009

termenung

tadi aku petik gitar lagu estrella
kesunyian sendirian ditemani seekor kucing kecil
hati aku celarudan pasti ada sesuatu
betul, itu dia dan hati aku sudah berpaut pada dia
waima tak pernah berjumpa
suara dia menghentikan degupan jantung merah ini
seraya terpaku dan tergamam
akhirnya aku luahkan semuanya kepada dia

menunggu jawapan
daripada si dia

- si dia -

aktiviti

ah aku kembali
pastinya membawa berita dari sana
ini kelas kami
memang begini



jumaat malam sabtu - kami <--aku kgv nasir haziq dan krew krew lain bersama sama menjejaki sesuatu yang tidak pasti (hantu). kami tahu sudah pukul 0200 am tapi esok cuti. huh! hantu hantu itu memang takut akan kami, tiada apa yang berlaku. kami berjalan bersahaja mencari ia. apa yang kami jumpa......tandas perempuan! tempat idaman lelaki. kami menggunakan peluang keemasan ini untuk menjelajahi kawasan tersebut. hahaha. seekers!!

pagi sabtu yang indah - 0700am satu lagi aktiviti dilaksanakan.
sedang penghuni asrama sedang tidur, kami bergelut, memerangi pejuang di bawah ini
waima hanya bersenjata gabus dan berpelurukan suara tekak. lol


ah mereka ini yang perlu dihapuskan !


ini malam sebelum kejadian
persiapan peperangan



saya dengan berat hati menjelaskan disini jangan lah berperang
menyusahkan. tapi bagi kami ia satu seni yang perlu dipertahankan
aku berlari pusing pusing dulu

aku akan kembali



ayah : ape bende lah kau
buat kat sane tu
minggu pekse main perang2 pulak.
arif : hilangkan tension, ayahanda.
ayah : yelah tu!

Jun 5, 2009

pejuang mrsm serting


mukanya memang begitu dan matanya merah selalu
kami memanggilnya nasir atau ice
mungkin banduan yang terlepas akibat mengambil ice
tetapi hebat bermain gitar, ragbi dan lompat
kadang kadang berlari lari bersama
gembira


muhammad fadlullah lebih selesa dengan gelaran lul.
seorang pejuang yang mempertahankan hak tidur ketika di kelas
sukar melihat dia fokus ketika di kelas
masa di kelas, perhimpunan, roll call dihabiskan dengan tidur
masa tidur dihabiskan dengan bergembira
hahaha



pelajar panggilan kedua ini dari sekolah king george IV
selesa dipanggil KGV sempena sekolah lama
melakukan aksi aksi gila bersama sama
dan idea idea gila pernah disumbangkan olehnya
ceria dan seorang pemain ragbi



ha seorang yang sudaa biasa dengan keadaan sekeliling
mukhtar
sukar dikawal dan suka menyendiri melakukan sesuatu sendiri
apabila kami menjadi gila seperti siput di daun
teman sebilik, sekepala dan sebagainya



ah pasangan yang tidak bercinta
hindarkan yang dibelakang mereka kerana dia tiada kena mengena
gadis bernama An dan hero bernama haziq
haziq memang suka bergambar dengan perempuan
pandai memberi idea gila yang selalu dipraktikkan oleh kami
sentiasa bersama dikala suka dan duka
bantuan akan diberi jika ada


dia ni menggunakan kalkulator yang ditampal pelekat 'built in cami bra'
motif utama tidak dapat dicari gali kerana gelaknya ketawa membuat kami sedih
nama sebenar izzati
sama gila macam kami



ha itulah kami sebenarnya gila di mana mana
kelas kami ibnu sina
mempunyai esprit de corps yang tinggi
kami tidak meminta tetapi terpaksa
mereka suka sebenarnya
aksi aksi gila kami

aku akan kembali

lama tiada

kemana ? pertanyaan yang biasa kudengar.

aku ke asrama. rumah kedua yang gembira.
kenapa ? kerana mereka semua, rakan rakan yang se gila aku.
betul. aku mendapat ramai kenalan baru di sana.
haziq naz mukhtar lul KGV nasir zaty
mereka bianglala
kerinduan aku kepada si dia ditutup dengan gelak tawa
mereka mereka.

aku pasti banyak cerita
kebuntuan aku sampai disini
perlukan modus operandi yang terancang

aku akan kembali.

Mar 28, 2009

friends


ya..my bestiest buddy. his name fakhri and we call him
fakh, fuck, kecik, somting lik tat aaa.
haha. realy miss u la bro. teknik perdagangan student.

ya..ya..tis my cool friend. nganjing kuat lah. huh.
his name is hanafi lo. just call him batu or napi.
haha y batu? u see his face, no feeling, hard as a stone opss `batu`.
no wonder la

aha syapiq syarif.. u r the best lah. haha.
sportsman. hope kau pegi M eh olahraga. haha.
quite tough and itchy wit da hotchic aa....hoho

aaa nas, hakim, izul, irfan, piyan. the others.

ya tats it. i feel comfort with them.
and ill gonna miss all of u.
goin back tomorrow
MRSM serting
cepat nya cuti habis. sob. sob

Mar 27, 2009

permulaan

apa semua ni. wah.
sesuatu yang baru.
tahu ke aku ini ?
belajar lah kamu.
satu permulaan yang baru.
ada kemajuan.
pasti menggapai najam.

salam pengenalan. ari
f